Tag Archives: Lucknow Quiz

Open Biz Quiz | Manfest '12

IIM-L and SBI presents the Open Biz Quiz as part of Manfest 2012.

The Quiz is hosted by Mitesh Agarwal. Do visit
http://www.iimlmanfest.com/events/bizquiz.php for further details.

Key Event details:
Total prize money: INR 75,000 (Winners: INR 50,000; Runners-Up: INR 25,000)

The Quiz would consist of 2 Phases:

1. Online Prelims at 10pm, 10th January, 2012;4 teams to be selected for the finals

2. On-campus Prelims at 11am, 21st January, 2012; 3 more teams
selected for the finals (Teams who are not selected in the Online
Prelims CAN try again at the On-campus Prelims)
Finals: On-campus Finals (with 7 teams) at 3pm , 21st January 2012
Teams of 2 (Open to all)
Registrations close: 20:00 hrs, 10th Jan, 2012
Prelims: 22:00 hrs, 10th Jan, 2012
Results: 12th Jan, 2012Pls contact
Sankeerth G + 91-9005658749
Sudiptho Pal +91-7897180834
bizquiz@iimlmanfest.com

Nuclear Energy Quiz @ SIMT | Quiz Review

Nuclear energy is a clean and pollution-free means to generate electricity and India must actively encourage its use to keep pace with the rising energy demand. This was the consensus of students after an interactive quiz session on energy scenario in India. The programme was held at Sevdie Institute of Management and Technology (SIMT) on Tuesday.
A short animation film titled ‘Meet Mr Budhiya’ which portrays through comic characters the change of heart among villagers who have fears about a nuclear power plant, was screened before a group of more than 100 engineering students of SIMT. After the screening, a few questions were asked about energy and those students who gave correct answers were given prizes.
The questions included teasers such as the use of radiation in daily life, in agriculture and medical care; comparison of nuclear energy with other non-conventional forms as solar and wind energy and the comparatively lesser damage to the environment in production of nuclear energy.

TCS IT Wiz | Lucknow 2011

TCS IT Wiz Lucknow 2011

Courtesy: TCSitwiz.com – Earlier in the day a tough prelim described by the quizmaster as ‘by far one of the toughest so far’ resulted in the following six schools making it to the TCS IT Wiz Lucknow final:
Mercy Memorial Lucknow - Shubham Tripathi and Shivam Sharma
Lucknow Public School Sec-I - Abhishek Singh and Shubham Kumar
Seth Anandram Kanpur - Arman Verma and Akshay Singh
Seth MR Jaipuria - Ansh and Samridh
Lucknow Public School Sec D - Pranshu and Himanshu
Model School Aliganj- Ankit Soti and Faraz N
The TCS IT Wiz final was a brisk affair with teams interlocked in a thick battle. Teams from Seth Anandram, Seth Jaipuria and LPS Sector D were quick to get into a lead as the other teams did well but in bursts and could not hold the momentum. With one question remaining all three teams had a fair chance of making it to the national finale.The LPS duo held their nerve and won the TCS IT Wiz Lucknow Edition while Seth Jaipuria did well to win the runner up title. Mr.Anoop Mishra the Chief Secretary Govt. of UP, thrilled the crowd with his own questions while congratulating them on a stupendous show.
Pranshu Agarwal , the Winner of the TCS IT Wiz Lucknow Edition shares with us the Prelims of the Quiz. Thank you Pranshu and many congratulations.

TCS IT Wiz Lucknow Prelims

Q1)The current incarnation of this famous website  is the result of a March 2000 merger between Confinity and X.com.In Oct 2002 became a wholly owned subsidiary of ebay. Which famous website is this?

Ans: Paypal Inc.

Q2)Which company was founded in 1906 in Rochester , New York  as The Haloid Photographic Company,which originally manufactured photographic paper and equipment.?

Ans:Xerox

Q3)World’s largest producer of guided missiles .Established in 1922 the company reincorporated in 1928 & adopted its present name in 1959. What?(hint: and adopted its name by mixing an old French word with a greek meaning ‘ray  of lights from the gods’?

Ans:Raytheon

Q4)Identify this person?(hint: known as the inventor of computer mouse)

Ans:Douglas Engelbart

Q5) Which company started  as Galvin Manufacturing Corporation in 1928, with its first product being a battery eliminator?. It adopted its current name in 1930 .

Ans:Motorola

Q6) Contrived acronym was coined in 2000 by Luis von Ahn, Manuel Blum, Nicholas J. Hopper, and John Langford? Carnegie Mellon University attempted to trademark the term, but the trademark application was abandoned on 21 April 2008. It  requires the user to type letters or digits from a distorted image that appears on the screen.(picbrain said don’t give ans like Turing Test be specific only the term)

Ans: CAPTCHA

Q7) The term IPTV first appeared in 1995 with the founding of Precept Software by Judith Estrin and Bill Carrico. Precept developed an Internet video product named something which is the future of television.What am I describing?

Ans:IPTV(Internet Protocol Television)

Q8) )What is defined as “Collection of duplicating original values stored elsewhere or computed earlier where the original data is inexpensive to fetch “?(pickbrain said its basically a type of memory)?

Ans:Cache memory

Q9)Identify the company from its logo?

Ans:Cisco

Q10)Verizon Wireless has released a line of smartphones that go by a name which is a trademark of Lucasfilms Ltd. It It was involved in a lawsuit with Google with a very popular OS. Identify this series of smartphones?

Ans:Droid

Q11)Started in 1928, as  AT&T’s Western Electric division , established a division for the specific purpose of installing and servicing their loudspeakers and electronic products for motion picture use. Called “E.R.P.I.” (Electrical Research Products, Inc.), it was purchased as part of a consent decree in 1936 by a group of E.R.P.I. executives, including George Carrington, Sr. and Mike Conrow. They changed the name to “All Technical Service Company”. How do we know this company today?(pickbrain said see the question carefully it contains the answer itself)

Ans:Altac Lancing

Q12)Identify this creator of USB?

Ans:Ajay Bhatt

Q13)It is an easy to use Internet service that organizes information on the internet into a series of structured hierarchial menus . Its search engine is Veronica.(pickbrain said it was used by Jerry Yang  for inventing the Yahoo database)(options given:archie/gopher/lycos)

Ans: Gopher

Q14)  Originally developed by , John W. Backus in late 1953 submitted a proposal to his superiors at IBM to develop a more practical alternative to assembly language for programming their IBM 704 mainframe computer. Which famous programming language which was originally called “speedcoding”?

Ans:Fortran

Q15) Which  technology czar has committeed to put  aside well  over 10%of his wealth for philanthrophic issues . His foundation’s education venture include SSN educational  Institute named after his father and is setting up Seven Vidyagyan schools in UP for rural students?

Ans:Shiv Nadar

Q16)Identify this nobel laurette?

Ans:Jack Kilby

Q17) The Fujifilm FinePix Real     X  cameras can take  X-dimensional pictures using two lenses, and display them to the naked eye in X format .What is X?.(asked by putting a dash instead of x)

Ans:3 Dimensional

Q18)Lindon Labs headquartered in California launched in June 2003 . It was developed by  Philip Rosedale, as a  computer hardware allowing people to immerse in a virtual world. In its earliest form, the company struggled to produce a commercial version of the hardware, known as “The Rig”, which was realized in prototype form as a clunky steel contraption with computer monitors worn on shoulders.What  is this famous in virtual world?

Ans:Second Life

Q19)What is the mascot of  Java  mascot called?

Ans:Duke the duck

Q20)Identify the logo?

Ans: Blu-Ray Disk

If you wish to contribute questions from the other editions of TCS IT Wiz, please mail us at quizzing.in@gmail.com

Questions and reviews from other TCS IT Wiz sections here

AIMA National Student Management Quiz 2011

Quiz: AIMA 7th National Student Management Quiz -2011

Flavour: Business Quiz

Open to: All students (teams of two)

Registration fee: Pls check official site for more details

Schedule:

Sonepat: February 11th

Lucknow : February 24th

Bangalore: February 26th

Allahabad : March 4th

Patna: March 9th

Pune :  March 11th

Bhubaneshwar: March 16th

Delhi & National Final: March 26th

For more details about venue and schedule , pls check the official site here: http://www.aima-ind.org/national_events/Quiz-Poster-Jan2011.html

For questions & reviews from the previous years, visit the following link: AIMA Quiz questions

Tata Crucible Campus 2011 Schedule

A 24 city Tata Crucible this year to reach out to a far greater student audience!! . Most new locations seem to be cities that have new IIMs/IITs . This is a great initiative by Tata Crucible to take Business Quizzing to the masses.

Have a look at the dates below. Updates questions and results as and when they happen.

First time to Tata Crucible?? Learn How to Prepare for Tata Crucible from the free Quizzing.in e-bookDownload Here

Questions from the various editions of  Tata Crucible (last five years) available here

The venues & timings can be found here

12th Feb – Trichy

13th Feb – Coimbatore

15th Feb – Manipal

16th Feb – Goa

25th Feb – Bhubaneshwar

26th Feb – Jamshedpur

28th Feb – Guwahati

4th Mar – Lucknow

5th Mar – Kolkata

6th Mar – Hyderabad

7th Mar – Nagpur

8th Mar – Indore

11th Mar- Amritsar

12th Mar – Chandigarh

13th Mar – Delhi

14th Mar – Rohtak

15th Mar – Ahmedabad

16th Mar – Jaipur

17th Mar – Bangalore

19th Mar – Review & Questions from TC Chennai here – GLIM, Chennai winners

22nd Mar – Review & Questions of TC Cochin Here – CoE, Tvm winners

27th Mar – Mumbai

28th Mar – Varanasi

31st Mar – Pune

National & International Final – TBA

The official Tata Crucible 2011 Campus Site here

First time to Tata Crucible?? Learn How to Prepare for Tata Crucible from the free Quizzing.in e-bookDownload Here

Questions from the various editions of  Tata Crucible (last five years) available here

BizQuiz @ Manfest 2011

TATA Presents IIM Lucknow’s Manfest 2011 in association with SBI

SBI presents Biz Quiz – The Battle of Wits

 

Quizzing occupies that unique space between formalized knowledge gathering and learning for fun, and offers tremendous rewards for that increasingly rare commodity: the generalist. Well, despair not. Biz Quiz, Manfest’s quizzing platform, is here to satiate your hunger for facts, figures, events, places, people and other consequentials and inconsequentials. Open to everyone (we ensure knowledge sharing is democratic), Biz Quiz comes with national recognition and some serious prize money! Don your war paint, brush up on your Qs and As and brace yourself for the high-adrenaline experience of a lifetime.

Prizes: Winner: INR 50,000 |Runner-up: INR 25,000

Grand Finale on January 22, 2011 at the IIM Lucknow Campus to be hosted by noted TV presenter and quizmaster Mr. Gautam Bhimani

Event Guidelines

  • This quiz is open to all students and corporate participants
  • Each team should consist of 2 members (not necessarily from the same institute/organization)
  • The event format is as follows:

o    Online prelims on January 05, 2011 (to select 3 out of 6 finalist teams)

o    On-Campus prelims on January 22, 2011 (to select the other 3 finalist teams)

o    Grand Finale at IIM Lucknow on January 22, 2011

  • Registrations close 1 hour prior to online prelims. All teams need to register at http://register.iimlmanfest.com , before 21:00 hours, January 05, 2011
  • Online Prelims will be conducted at 22:00 hours, January 05, 2011 at http://prelims.iimlmanfest.com (refer to attached guidelines pdf for details)
  • On-Campus Prelims shall be held at IIM Lucknow at 12:00 hours, January 22, 2011
  • The Grand Finale will be held at IIM Lucknow at 16:00 hours, January 22, 2011
  • The event guidelines pdf  can also be found at www.iimlmanfest.com (Events à Flagships à Biz Quiz)

Queries can be directed to bizquiz@iimlmanfest.com, or to the contacts mentioned poster

BizQuiz @ Manfest 2010

AIMA Student Management Quiz 2010

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 32 other followers