Bizarre 2006

Bizarre- The Business Quiz
IIM-B Vista
15 October 2006
QM: Derek O Brein

The Business Quiz at IIM-B Vista saw the best quizzers from South India pool into the premier institute on the 15th of October 2006.

The management gave the participants a shock fifteen minutes into registration when they announced that there would be a reservation of 3 college teams in the final 6.

This was undoubtedly too short a notice.

 

The finals saw six good teams on stage, which reduced to one corporate team and one college team after two stages of elimination.

IIM-B represented the colleges while Mitesh Agarwal, Prasad Shetty and Ajay Kasargod made up the corporate team, with the corporate team coming triumphant after a buzzer round of 8 questions.

Prizes:

I Prize- Rs 30,000

II Prize- Rs 15,000

For a version of the quiz from Anish’s point of view visit this link

Prelims Questions:

1) Fill in the blank. In place of traditional paper money, the new edition of the British version of ___________ requires you to use a Visa Debit Card

Ans: Monopoly

 

2) Which book by Tom Peters features atleast one exclamation mark on every page?

Ans: Re-Imagine!

 

3) Which US President’s wife was the first woman to appear on a US currency note?

Ans: George Washington

 

4) After the Independence of India, which car was chosen as the Prime Minister’s official car?

Ans: Ambassador

6) Complete this Peter Drucker quotation using a seven letter word: ‘The productivity of work is not the responsibility of the worker but of the __________’Ans: Manager

7) Which radio broadcast company has two satellites named Asiastar and Afristar?

Ans: Worldspace

 

8) Which is the most widely grown spice in India, accounting for 34% of total production: Pepper, Clove, Chilli or Turmeric?

Ans: Turmeric

 

9) Recently, which organization wrote to dictionary publisher Merriam-Webster, asking them to change the definition of the word ‘circus’?

Ans: PETA

 

10) Which Indian company introduced the eight-hour workday, even before the system was made mandatory in most Western Countries?

Ans: Tata Steel

 

11) Which country produces and markets nearly 1200 different varieties of sausages?

Ans: Germany

 

12) In 1983, which was the first product to be made available in a sachet in India: Soap, Shampoo, Toothpaste or Hair Dye?

Ans: Shampoo

 

13) The US State Department employs the most Rhodes Scholars. Which consulting giant comes in at number two?

Ans: McKinsey & Co

 

14) Md Yunus shared the 2006 Nobel Peace Prize with?

Ans: Grameen Bank

 

15) Yahoo recently launched YSM in India. Expand YSM

Ans: Yahoo Search Marketing

 

16) Which Asian leader used the slogan ‘Surpass Britain and catch up with America’?

Ans: Mao Zedong

 

17) The Hub is the social- networking website of which retail giant?

Ans: Wal-Mart

 

18) Which large European furniture retailing company is run by the world’s richest charity?

Ans: IKEA

 

19) If IC is the airline code for Indian and 9W is Jet Airways, then which International airline is EK?

Ans: Emirates

 

20) Great Ormond Street Hospital for Sick Children holds the copyright for which fictional ‘little boy’?

Ans: Peter Pan

 

21) In the European Union, which British company was granted the exclusive right to use green on signs for petrol stations?

Ans: BP

 

22) Which economist, who has produced pioneering studies of gender inequality, always takes care to write ‘her’ than ‘him’ when referring to an abstract person?

Ans: Amartya Sen

 

23) Which English newspaper in Mumbai is published by the promoters of Zee Telefilms?

Ans: Daily News and analysis

 

24) In 1886, Dr Elion developed the Heineken A Yeast. Which famous scientist was Dr Elion’s teacher?

Ans: Louis Pasteur

 

25) Which media conglomerate owns Paramount Pictures?

Ans: Viacom

 

26) Which company has banned the term ‘cell phone’ and instead uses the term ‘personal network device’?

Ans: Motorola

 

27) The headquarters of most Fortune 500 companies are located in which city?

Ans: New York

 

28) ‘Tomorrow is Mine’ is a campaign line for which International brand?

Ans: Reebok

 

29) The Bill & Melinda Gates Foundation provides 17% of the world’s budget for attempted eradication of what?

Ans: Polio

 

30) Which company accounts for about half of the market capitalization of the Helsinki Stock Exchange?

Ans: Nokia

Till the next quiz

Adieu Masculine

Regards

Rohit

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comments

  • MOHIT  On October 15, 2007 at 2:42 PM

    Please could you send me the prelim adn the final questions of Bizzare 2006 and 2007.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: