Precipice- Prelims

Precipice- The Business Quiz

Nimhans Convention Centre (Bangalore)

13 January 2007

Giri ‘Pickbrain’

1) This company’s global delivery model is branded as ‘Rightshore’. Among its notable acquisitions are Sesa in France and Hoskyns in UK and Volmac in Netherland. Identify the European company?

Ans: CapGemini

2) GI Joe, Play-Doh, Tonka Toys, Nerf Balls and Weebles are brands owned by which company?

Ans: Hasbro

3) What advertising awards did Wallace Ross found in 1959?

Ans: Clio Awards

4) Complete the slogan “I’d walk a mile for a ___________ “

Ans: Camel

5) What initiative from ITC gets its name from the Hindi word meaning ‘place of gathering’?

Ans: e-choupal

6) The forefathers of this high profile politician are professionals in the business of manufacturing of beedi through a company called Sijay tobacco. His family’s other business ventures are called Sijay Finance and Sijay Health. Who?

Ans: Praful Patel

7) PFE is the ticker symbol of which company in NYSE?

Ans: Pfizer

8) “American Way” is the in-flight magazine of which American Airline?

Ans: American Airways

9) This banks logo represents growth in a secure environment. The four sides depict a secure environment, while the slash represents growth. Which Bank?

Ans: Deutsche Bank

10) In July 2004, this company launched “Pink”, a lineup of loungewear, sleepwear, and intimate apparel geared towards college undergraduates. In 2006, Ashlee Simpson was named as the spokes model for Pink, making it the first time that a non-fashion model is a spokesperson of any of its brands. Which company?

Ans: Victoria’ Secret

11) This company founded in 1989, gets its name from a whimsical combination of the first and last syllabus of the home country and city of two of the founders, John Patterson and Dileep Nath. Identify

Ans: Kanbay

12) Patty Stonesifer is the CEO of which foundation headquartered in Seattle, USA?

Ans: Bill and Melinda Gates Foundation

13) The proposed name for this institution was ‘Imperial university’ which was not selected. The Maharaja of Mysore laid the foundation stone in 1911. How do we know it today?

Ans: Indian Institute of Science

14) Which paints company launched a glossy TV serial shade book, which features colours and schemes based on the interior design of soaps like Kasautti Zindagi Kay, Kahaani Ghar Ghar Kii and Shararat. It even roped in Sakshi Tanwar, a popular soap actor to launch the book?

Ans: Nerolac

15) Which global home appliance manufacturer has recently launched a new washing machine branded as ‘Sensation’?

Ans: Whirlpool

16) Complete the title of the book by Hugh Sebag Montefiore, “Kings on the Catwalk: The ________ ___________ and Moet Hennesey Affair” published in 1992?

Ans: Louis Vuitton

17) Which is the first International Airport in India to be built with only a minority Central Government stake?

Ans: Kochi International Airport

18) Bagehot, Charlemagne, Buttonwood, Lexington are all opinion columns of which famous magazine?

Ans: The Economist

19) Tony Turbo was a car devised by which company to be used in its brand promotions?

Ans: Chevron

20)

“ She would never say where she came from

Yesterday don’t matter if its gone

While the sun is bright

Or in the darkest night

No one knows

She comes and goes

Goodbye, ________ ___________

Who could hang a name on you?

When yoy change with every new day

Still I’m gonna miss you… “

This Rolling stone song lends its name to a famous restaurant chain. Identify

Ans: Ruby Tuesday

Suggestions, feedback and comments to: rohit.s.nair@gmail.com

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Comments

  • manish drone  On May 3, 2010 at 4:38 PM

    hiiiiiiiii
    sir
    i want work with u plz con . me 09990341738

  • rohitnair  On February 6, 2007 at 3:05 PM

    Thanks Deepak

  • Deepak Singh Chauhan  On January 23, 2007 at 6:51 AM

    Good work man

  • rohitnair  On January 22, 2007 at 10:12 AM

    Thanks a lot, Anto!!

  • anto samson  On January 22, 2007 at 5:14 AM

    Rohit,

    Keep up the good work !!

    Regards,

    Anto Samson

  • rohitnair  On January 18, 2007 at 8:29 PM

    Thanks Shubham..

    I hope to entertain more in the future too [;)]

  • rohitnair  On January 18, 2007 at 8:29 PM

    Thanks Nikhil….

    No idea bout the i2 team..

  • Shubham Roy  On January 18, 2007 at 12:58 PM

    Rohit…Nice show in the quizzz…

    Really liked your “connect” fundas…

    Keep it going dude

  • Nikhil  On January 18, 2007 at 11:58 AM

    Great going as usual man!I think Cap Gemini also calles it “best shoring”.Any idea who was in the i2 team?

  • rohitnair  On January 17, 2007 at 12:10 PM

    Thanks Rohit..

    ET, Bangalore is believed to be on eb th.. No confirmations yet.. U have any details about Pune??

  • rohitnair  On January 17, 2007 at 12:09 PM

    Thanks Varun

  • tenalirama  On January 17, 2007 at 12:02 PM

    Dude good work.. when is ET in the classroom-B’lore?

  • Varun  On January 17, 2007 at 11:27 AM

    Good Work!!!

  • rohitnair  On January 16, 2007 at 10:31 PM

    Thanks Varadha…

    Its appreciation like yours that keeps me going!!

    Cheers

  • Varadha  On January 16, 2007 at 10:20 PM

    Hi Rohit

    Your enthusiasm for quizzes is truly amazing ! keep up the good work !

    Regards
    Varadha

  • rohitnair  On January 16, 2007 at 2:08 PM

    Hi Amit,

    Cut-off was high.. Above 15 (definite). We got 18…

    The finlas was a very good one.. Esp first round- tough questions!

    Preps are goin ok.. AM goin to Ranchi for a quiz (thru coll) and then to Mumbai for Sharpshooters and IITB…

    Will catch up with you in Mumbai

    Cheers
    Rohit

  • Amit Pandeya  On January 16, 2007 at 1:54 PM

    Hi Rohit,

    Thanx 4 sharing the Questions. What was the Cut-off ? I could manage 16. BTW, in the First Question, the Strategy should be “RightShore” . Hows is the Prep for ET Quiz..All the best

  • rohitnair  On January 16, 2007 at 12:23 PM

    Thanks pal!

    Cheers
    Rohit

  • karthik  On January 16, 2007 at 12:10 PM

    as always.. clinical work by Rohit…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: