Kwizkraft @ Prayaag 2007

For Quizkrieg 

Kwizkraft @ Prayaag 2007  

Venue: Jamnalal Bajaj Institute of Management Studies. Mumbai

Quizmaster: Dhananajay Shettigar

Date: 28 October 2007 

Review: 

Winners: Amit Pandeya and Rohan Khanna 

Prelims 

1) Founded by Sunder Singh Lyallpuri, founder father of Akali Movement and the Shiromani Akali Dal in Punjab. Pt Madan Mohan Malviya was among the members of the Managing committee. The first issue contained articles written by CF Andrews, Dr Kichlu ec. Identify publication

Ans: Hindustan Times

 

 

2) Chennai basd Star Health and Allied Insuance recently became the first ever Indian company to provide insurance to a particular group of people. Who?

Ans: HIV positive patients

 

 

3) Radio address titled ‘The Forgotten Man’ by US Prez Fanklin D Roosevelt ends with?

Ans: Bottom of the economic Pyramid

 

 

4) Introduced in 1860 as a direct fallout of the Sepoy Mutiny. As justification, James Wilson spoke about the duty of the citizens towards the king, as mentioned in the Manu Smriti. What?

Ans: Income Tax in India

 

 

5) It is believed that Commander AD Taylor had originally proposed it, back in 1860. The Indian Govt. appointed a committee in 1955, headed by Dr. Ramasamy Mudaliar to examine its feasibility. But, it was in 2005 that work was officially started. What am I referring to?

Ans: Sethusamundram Project 

 

6) Identify:

A jeans label named VB Rocks for women to lift their bum. It had the logo of the British Crown, which almost resulted in this person getting sued by Queen Elizabeth II

A cosmetics range called V Sculpt

Fashion book titled ‘That Extra Half an Inch: Hair, Heels and Everything in between

Ans: Victoria Beckham

 

 

7) Launched in 1990 by Ajanta Pharmaceuticals, this brand featured Jeetendra in its advertisements. A few years back, the company considered changing the brand name due to certain lifestyle changes that have taken place in India over the past decade or so. Which brand?

Ans: 30 Plus

 

 

8) Song itled ‘Tokyo Street’ by band ‘Deep Forest’ from their aalbum ‘Music Detected’ Tune was copied by Vishal Shekar for a popular Jingle. Which company and Jingle?

Ans: Oye Bubbly- Pepsi

 

 

9) What term was coined by Ben Hammersley in an article titled ‘Audible Revolution’ that appeared in The Guardian on Feb 12, 2004?

Ans: Podcasting

 

 

10) In 1846, Moses Yale Beach, publisher of The New York Sun, offered to share news of the Mexican War with four of his competitors: The Journal of Commerce, The Courier & Enquirer, The New York Herald and The Express. This led to the formation of which institution?

Ans: Associated Press

Feedback and comments to: Rohit.s.nair@gmail.com

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: