Tata Crucible Questions – Jamshedpur Campus 2012

Tata Crucible Questions 2012- Jamshedpur Campus


Krishan Kumar from Jamshedpur reviews the Jamshedpur Tata Crucible Campus 2012

The 2012 Campus Edition of the Tata Crucible Quiz kicked off in Jamshedpur with around 90 teams participating in the prelims. The top 4 teams were selected directly from the prelims while the 5th and 6th team were selected from the Wild Card entry. XLRI had a monopolistic rule here as all 6 teams were from the same college and only two teams could go through to the Regional final.

The Wild Card questions were basically content asked in the previous editions’ Tata Crucible Questions

After the prelims and wild card questions, the Top six teams on stage were:

1 Chinmay  and  Sanchit  from  XLRI

2 Partha  and  Abhishek  from  NIT  ROURKELA

3 Debjit Roy and Pranshu from BIT MESRA

4 Ankit  and Deepanjan from  XLRI

5 Sumit  and  Deepak  from NIT JAMSHEDPUR

6 Mrityunjay  and Ulaganath from XLRI

In the end, Ankit & Deepanjan from XLRI won the Jamshedpur Edition of the Tata Crucible Campus 2012 with a huge margin while a question on Dimple Kapadia decided the tiebreaker between XLRI team 2 and BIT Mesra which was won by Mrityunjan & Ulag from XLRI..

Below find the prelims questions and some of the questions asked in the finals

We will update the Crucible winners and Tata Crucible Questions from various cities here, so don’t forget to bookmark this link

But for now,

Tata Crucible Questions from Jamshedpur Campus 2012

1. What  term  was  popularized  by  an  Intel  lawyer   to  define   companies    who  were trying  to “make  a   lot  of  money  off a patent  that  they  were  not  practicing “  and  had  no  intention  of  practicing  in future as well. Ans: PAYROLL from Patentroll

2. Ho Re Ca is a market segment in a certain industry. What does the term Ho Re Ca stand  for? Ans:  HOTELS  RESTAURANTS  AND  CATERING

3. Visual of a management guru.

Ans: MICHAEL PORTER

4. Which  Indian  businessman  founded  the  venture  capital   firm INVESTMENT CORPORATION  OF  INDIA in  1937? Ans: JRD TATA

5. Which  Pepsico  brand’s logo  bears  a face   that  is  believed   to  have  a similarity  to  Benjamin  franklin? Ans: QUAKEROATS

6. What  began  as  a toy  balloon manufacturing unit  from  a  small  shed  in Tiruvolluyur, an  industrial  suburb  north  of  Chennai  in  1946? Ans: MRF

7.  visual clip  of  a stock  certificate of  the INTERNATIONAL MERCENTILE MARINE CO. THIS  FIRM  IS  KNOWN  FOR   INVESTING  IN  SOMETHING  FAMOUS …. WHAT? Ans: RAISED FUNDS  FOR  THE  TITANIC

8. What does I in CIVETS  STAND  FOR? Ans: INDONESIA

9. Which  Indian  airline  would  you  associate  the  frequent  flyer programme “ flying  returns”? Ans: AIRINDIA

10. The  initial  idea  to  set  up  this  bank  was floated  in 1870  by Adelbert Delbuick and Ludwig Bamberger.. Which bank? Ans:DEUTSHE BANK

11. This  French  company  dropped  the  alphabet  h  from its  name  in  2007   in  certain languages as  x  followed  by  h  was  difficult   to  pronounce.. Which firm? Ans: SODEXO

12. Who holds   the copyright for   “an  inconvenient  truth”? Ans: Al Gore

13. What was  formed  in  1971    as  European  Management  Forum? Ans: WORLD ECONOMIC FORUM

14. How  do we  know “the  hyperintelligent , superconnected  pack  of  serial  entrepreneurs “ who  left  Paypal  after  its  initial  days  and  are   now  a powerful  group  in  the  Silicon Valley? Ans: PAYPAL MAFIA

15. Which  company’s  secret  formula  would  you  associate  with   the Stepan  company? Ans: COCA COLA

16. Identify the  media  giant

17. with  which  shoe  company  would  you  associate  the  city  Zlin? Ans: Bata

18. In  keeping  with   the  global  philosophy  of   continuos  development  of  community ,   this  company  in  association  with  SONY  ENT  TELEVISION   launched  its  education    programe SHIKSHA? Ans: PROCTOR & GAMBLE

19. With which  brand  would  you  associate Maryland  born Edmund Mcllenny? Ans: TABASCO

20. visual  of  Gary  Kasparov  playing  chess with  a computer.. Name the firm  and  the  computer? IBM N DEEP BLUE

Tata Crucible Questions Jamshedpur Wild Card

1.Namhu  odaya and Kusakahora  founded which  company
a)Haier
b)Osaka
c)Hitachi
Ans: Hitachi

2. Who  owns  the  brand  Duracell?
Ans: Proctor & Gamble

3. With  which  group would  you associate  Rajvillas?
Ans: THE  OBEROI GROUP

4.Josephin Dixon in  1921  invented  what    for  his  wife  who  had  regular  cuts  and  burns  in  the  kitchen?
Ans: BANDAID

5. Ambipure  is  owned   by  whom?
Ans: GODREJ  SARALEE

 

Tata Crucible Questions from Jamshedpur Finals

The finals consisted of  five  rounds. All rounds  had  simple  scorings without  the  previous edition  hassles  of  Powerplays and  other  such stuff.

‘PICKBRAIN mentioned  that   it   was  the  insistence  of  the  students  from   their   feedback   forms  that  had   forced  them  to  keep  things simple’ and as we read it – ‘It Just dint work!!’.

The  rounds  were  as  follows

1. SMARTER WORLD ROUND: +10 for direct and pass; No negatives – Dry Questions

2. SHARPER WORLD ROUND: +10 for direct and pass – Mainly Image questions

3. TATA WORLD: 4 questions about the Tatas

4. LATERAL WORLD: World famous Connect round!

5. FASTER WORLD: 3 clue round with +15, +10, +5 and same negatives!

Some of the Questions from the Finals are inline:

1.This as created in 1982 in new delhi and was inaugurated by Mr Rajeev Gandhi in 1984..it was a multicrore brand and was shut a few years ago..identify this symbolic representation of india

ANS: APPUGARH

 

2. The darpa project funded a project ADAPTIVE DATA RETRIEVAL and this led to CALO. How is CALO better known in india?

ANS: APPLE 4S I SIRI PROJECT

 

3.ROHIT SURFACTANTS started off with humble beginnings. today it holds a 2400 crore conglomerate business..which is its most famous product

ANS: GHADI DETERGENT

 

4.What was started in 1918 by WALTER when he asked for 12 ford model T ‘s IN EUROPE?

ANS: HERTZ CAR RENTAL

 

5. Which Indian company sued suhel seth for dematory tweets against it?

ANS: ITC

 

6.Who is defined by THE UNIVERSAL EXPORTS COMPANY as their most n proficient field leg

ANS: JAMES BOND (universal exports is a fictional co)

 

Definitely clear that a lot of content is from the past Pickbrain/ Crucible archives and we strongly believe that you will do well if you dig into the previous years’ Crucible quizzes and some Current Affairs!!

So, don’t forget to go through the archives and Be Prepared for the next quiz! 

If you are participating in any other cities, we’re sure these questions will give you a heads up on the preparation required.

For those who want to have a look at the previous years’ questions, follow the links below

The format of Tata Crucible Questions  has been simple throughout – a mixture of current affairs dry questions, visuals, heads of companies, trivia from old sites/blogs/quiz groups.

A thorough read through previous editions’ Tata Crucible Questions will definitely give participants a good direction to prepare for their city finals.

And if you are not looking just for Tata Crucible questions but a good guide to Prepare for Tata Crucible and other business quizzes, you must read the 20,000+ downloads famous –A Definitive guide to prepare for Tata Crucible

You can attempt Tata Crucible Questions from the Student Edition 2011 on a brand new customized platform. Dont just read, PARTICIPATE!

TATA CRUCIBLE QUESTIONS from the previous years

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: