Tag Archives: Jamshedpur Quiz

Tata Crucible Questions – Jamshedpur Campus 2012

Tata Crucible Questions 2012- Jamshedpur Campus


Krishan Kumar from Jamshedpur reviews the Jamshedpur Tata Crucible Campus 2012

The 2012 Campus Edition of the Tata Crucible Quiz kicked off in Jamshedpur with around 90 teams participating in the prelims. The top 4 teams were selected directly from the prelims while the 5th and 6th team were selected from the Wild Card entry. XLRI had a monopolistic rule here as all 6 teams were from the same college and only two teams could go through to the Regional final.

The Wild Card questions were basically content asked in the previous editions’ Tata Crucible Questions

After the prelims and wild card questions, the Top six teams on stage were:

1 Chinmay  and  Sanchit  from  XLRI

2 Partha  and  Abhishek  from  NIT  ROURKELA

3 Debjit Roy and Pranshu from BIT MESRA

4 Ankit  and Deepanjan from  XLRI

5 Sumit  and  Deepak  from NIT JAMSHEDPUR

6 Mrityunjay  and Ulaganath from XLRI

In the end, Ankit & Deepanjan from XLRI won the Jamshedpur Edition of the Tata Crucible Campus 2012 with a huge margin while a question on Dimple Kapadia decided the tiebreaker between XLRI team 2 and BIT Mesra which was won by Mrityunjan & Ulag from XLRI..

Below find the prelims questions and some of the questions asked in the finals

We will update the Crucible winners and Tata Crucible Questions from various cities here, so don’t forget to bookmark this link

But for now,

Tata Crucible Questions from Jamshedpur Campus 2012

1. What  term  was  popularized  by  an  Intel  lawyer   to  define   companies    who  were trying  to “make  a   lot  of  money  off a patent  that  they  were  not  practicing “  and  had  no  intention  of  practicing  in future as well. Ans: PAYROLL from Patentroll

2. Ho Re Ca is a market segment in a certain industry. What does the term Ho Re Ca stand  for? Ans:  HOTELS  RESTAURANTS  AND  CATERING

3. Visual of a management guru.

Ans: MICHAEL PORTER

4. Which  Indian  businessman  founded  the  venture  capital   firm INVESTMENT CORPORATION  OF  INDIA in  1937? Ans: JRD TATA

5. Which  Pepsico  brand’s logo  bears  a face   that  is  believed   to  have  a similarity  to  Benjamin  franklin? Ans: QUAKEROATS

6. What  began  as  a toy  balloon manufacturing unit  from  a  small  shed  in Tiruvolluyur, an  industrial  suburb  north  of  Chennai  in  1946? Ans: MRF

7.  visual clip  of  a stock  certificate of  the INTERNATIONAL MERCENTILE MARINE CO. THIS  FIRM  IS  KNOWN  FOR   INVESTING  IN  SOMETHING  FAMOUS …. WHAT? Ans: RAISED FUNDS  FOR  THE  TITANIC

8. What does I in CIVETS  STAND  FOR? Ans: INDONESIA

9. Which  Indian  airline  would  you  associate  the  frequent  flyer programme “ flying  returns”? Ans: AIRINDIA

10. The  initial  idea  to  set  up  this  bank  was floated  in 1870  by Adelbert Delbuick and Ludwig Bamberger.. Which bank? Ans:DEUTSHE BANK

11. This  French  company  dropped  the  alphabet  h  from its  name  in  2007   in  certain languages as  x  followed  by  h  was  difficult   to  pronounce.. Which firm? Ans: SODEXO

12. Who holds   the copyright for   “an  inconvenient  truth”? Ans: Al Gore

13. What was  formed  in  1971    as  European  Management  Forum? Ans: WORLD ECONOMIC FORUM

14. How  do we  know “the  hyperintelligent , superconnected  pack  of  serial  entrepreneurs “ who  left  Paypal  after  its  initial  days  and  are   now  a powerful  group  in  the  Silicon Valley? Ans: PAYPAL MAFIA

15. Which  company’s  secret  formula  would  you  associate  with   the Stepan  company? Ans: COCA COLA

16. Identify the  media  giant

17. with  which  shoe  company  would  you  associate  the  city  Zlin? Ans: Bata

18. In  keeping  with   the  global  philosophy  of   continuos  development  of  community ,   this  company  in  association  with  SONY  ENT  TELEVISION   launched  its  education    programe SHIKSHA? Ans: PROCTOR & GAMBLE

19. With which  brand  would  you  associate Maryland  born Edmund Mcllenny? Ans: TABASCO

20. visual  of  Gary  Kasparov  playing  chess with  a computer.. Name the firm  and  the  computer? IBM N DEEP BLUE

Tata Crucible Questions Jamshedpur Wild Card

1.Namhu  odaya and Kusakahora  founded which  company
a)Haier
b)Osaka
c)Hitachi
Ans: Hitachi

2. Who  owns  the  brand  Duracell?
Ans: Proctor & Gamble

3. With  which  group would  you associate  Rajvillas?
Ans: THE  OBEROI GROUP

4.Josephin Dixon in  1921  invented  what    for  his  wife  who  had  regular  cuts  and  burns  in  the  kitchen?
Ans: BANDAID

5. Ambipure  is  owned   by  whom?
Ans: GODREJ  SARALEE

 

Tata Crucible Questions from Jamshedpur Finals

The finals consisted of  five  rounds. All rounds  had  simple  scorings without  the  previous edition  hassles  of  Powerplays and  other  such stuff.

‘PICKBRAIN mentioned  that   it   was  the  insistence  of  the  students  from   their   feedback   forms  that  had   forced  them  to  keep  things simple’ and as we read it – ‘It Just dint work!!’.

The  rounds  were  as  follows

1. SMARTER WORLD ROUND: +10 for direct and pass; No negatives – Dry Questions

2. SHARPER WORLD ROUND: +10 for direct and pass – Mainly Image questions

3. TATA WORLD: 4 questions about the Tatas

4. LATERAL WORLD: World famous Connect round!

5. FASTER WORLD: 3 clue round with +15, +10, +5 and same negatives!

Some of the Questions from the Finals are inline:

1.This as created in 1982 in new delhi and was inaugurated by Mr Rajeev Gandhi in 1984..it was a multicrore brand and was shut a few years ago..identify this symbolic representation of india

ANS: APPUGARH

 

2. The darpa project funded a project ADAPTIVE DATA RETRIEVAL and this led to CALO. How is CALO better known in india?

ANS: APPLE 4S I SIRI PROJECT

 

3.ROHIT SURFACTANTS started off with humble beginnings. today it holds a 2400 crore conglomerate business..which is its most famous product

ANS: GHADI DETERGENT

 

4.What was started in 1918 by WALTER when he asked for 12 ford model T ‘s IN EUROPE?

ANS: HERTZ CAR RENTAL

 

5. Which Indian company sued suhel seth for dematory tweets against it?

ANS: ITC

 

6.Who is defined by THE UNIVERSAL EXPORTS COMPANY as their most n proficient field leg

ANS: JAMES BOND (universal exports is a fictional co)

 

Definitely clear that a lot of content is from the past Pickbrain/ Crucible archives and we strongly believe that you will do well if you dig into the previous years’ Crucible quizzes and some Current Affairs!!

So, don’t forget to go through the archives and Be Prepared for the next quiz! 

If you are participating in any other cities, we’re sure these questions will give you a heads up on the preparation required.

For those who want to have a look at the previous years’ questions, follow the links below

The format of Tata Crucible Questions  has been simple throughout – a mixture of current affairs dry questions, visuals, heads of companies, trivia from old sites/blogs/quiz groups.

A thorough read through previous editions’ Tata Crucible Questions will definitely give participants a good direction to prepare for their city finals.

And if you are not looking just for Tata Crucible questions but a good guide to Prepare for Tata Crucible and other business quizzes, you must read the 20,000+ downloads famous –A Definitive guide to prepare for Tata Crucible

You can attempt Tata Crucible Questions from the Student Edition 2011 on a brand new customized platform. Dont just read, PARTICIPATE!

TATA CRUCIBLE QUESTIONS from the previous years

Advertisements

Tata Crucible Questions – Jamshedpur Corporate 2011

Tata Crucible Questions 2011- Jamshedpur Corporate

 

Sneha from Tata Steel updates about the Jamshedpur Tata Crucible happenings!

With a participation of around 120 teams, the onstage finals saw 1 team from JUSCO, 1 from Tata Motors and 4 teams from Tata Steel.

Juso and Tata Motors got a great start while the buzzers tilted the competition towards the Steel teams. While the defending champions – EG Khan and Sourav struggled a bit, they were usurped by the other teams from Tata Steel with the consistency of Siddharth Mishra and Amit Agrawal proving too difficult to beat.

The Siddharth-Amit team from Tata Steel won the quiz with Mohit and Nirmal following in as runners up

Below find the prelims questions and attached link will provide you the complete finals questions too!

And as we are on the Tata Crucible, check the updates!

We traversed Kochi with the Kochi prelimsand Kochi Finals questions and then move to Coimbatore where Chennai Silks won. And then followed BSP win the Nagpur Edition quite comfortably. And for the updated list of results, reviews and questions just click on this link : Tata Crucible 2011 Corporate Results

But for now,

Tata Crucible Questions from Jamshedpur Corporate 2011

1) X set up Vidya Bharati Shikshan Prasarak Mandal, an educational institute which runs a chain of schools and colleges in Western India.Which female Indian citizen? Ans: Pratibha Patil

2) Which  brand  has launched a merchandise  called SUBSTORE? Ans: Subway

3) With which company would you associate ANTRIX (controversial in the last year)? Ans: ISRO

4) Logo? Ans: Android

5)For which entity is ANAND famous? Ans: Amul

6)Which brand of shoes was common for Pele,Lothat Matheus,Diego Maradona? Ans: Puma

7) What  was introduced by French engineer Louis Réard and fashion designer Jacques Heim in Paris in 1946?Named after an Island. Ans: Bikini

8) Identify 

Ans: Ingvar Kamprad

9) An Italian brand of scooter manufactured by Piaggio.It  has evolved from a single model motor scooter manufactured in 1946 by Piaggio & Co. S.p.A. of Pontedera, Italy—to a full line of scooters and one of seven companies today owned by Piaggio—now Europe’s largest manufacturer of two-wheeled vehicles and the world’s fourth largest motorcycle manufacturer by unit sales? Ans: Vespa

10)Which metal gets its name from the roman God of trade? Ans: Mercury

11)What analysis was named after this Italian gentleman?  Ans: Pareto

12) Which game means “number place” ? Ans: Sudoko

13) Ownership has changed many times, past owners including the Scottish publisher A & C Black, Horace Everett Hooper,Sears Roebuck and William Benton. The present owner of this Encyclopædia. is Jacqui Safra, a Swiss billionaire and actor.Ans: Britannica

14)Who is psephologist? Ans: Election Results analyser

15) Yahoo mail logo.

16)What is a Japanese for “FAIL SAFE”? Ans: Pokayoke

17)Tiger Airlines is a part of which airlines? Ans: Singapore Airlines

18)He was a Scottish-American industrialist, businessman, and entrepreneur who led the enormous expansion of the American steel industry in the late 19th century. He was also one of the most important philanthropists of his era. Ans: Andrew Carnegie

19) Google doodle for what? 

Ans: Jules Verne

 

And for the entire list of Questions from the finals of the Tata Crucible Jamshedpur Edition

Definitely easier than last year’s edition but we are sure that a good dig into the previous years’ Crucible quizzes would have given you a good Headstart!!

So, don’t forget to go through the archives and Be Prepared for the next quiz! 

If you are participating in any other cities, we’re sure these questions will give you a heads up on the preparation required.

For those who want to have a look at the previous years’ questions, follow the links below

The format of Tata Crucible Questions  has been simple throughout – a mixture of current affairs dry questions, visuals, heads of companies, trivia from old sites/blogs/quiz groups.

A thorough read through previous editions’ Tata Crucible Questions will definitely give participants a good direction to prepare for their city finals.

And if you are not looking just for Tata Crucible questions but a good guide to Prepare for Tata Crucible and other business quizzes, you must read the 20,000+ downloads famous –A Definitive guide to prepare for Tata Crucible

You can attempt Tata Crucible Questions from the Student Edition 2011 on a brand new customized platform. Dont just read, PARTICIPATE!

TATA CRUCIBLE QUESTIONS from the previous years

Tata Crucible Campus 2011 Schedule

A 24 city Tata Crucible this year to reach out to a far greater student audience!! . Most new locations seem to be cities that have new IIMs/IITs . This is a great initiative by Tata Crucible to take Business Quizzing to the masses.

Have a look at the dates below. Updates questions and results as and when they happen.

First time to Tata Crucible?? Learn How to Prepare for Tata Crucible from the free Quizzing.in e-bookDownload Here

Questions from the various editions of  Tata Crucible (last five years) available here

The venues & timings can be found here

12th Feb – Trichy

13th Feb – Coimbatore

15th Feb – Manipal

16th Feb – Goa

25th Feb – Bhubaneshwar

26th Feb – Jamshedpur

28th Feb – Guwahati

4th Mar – Lucknow

5th Mar – Kolkata

6th Mar – Hyderabad

7th Mar – Nagpur

8th Mar – Indore

11th Mar- Amritsar

12th Mar – Chandigarh

13th Mar – Delhi

14th Mar – Rohtak

15th Mar – Ahmedabad

16th Mar – Jaipur

17th Mar – Bangalore

19th Mar – Review & Questions from TC Chennai here – GLIM, Chennai winners

22nd Mar – Review & Questions of TC Cochin Here – CoE, Tvm winners

27th Mar – Mumbai

28th Mar – Varanasi

31st Mar – Pune

National & International Final – TBA

The official Tata Crucible 2011 Campus Site here

First time to Tata Crucible?? Learn How to Prepare for Tata Crucible from the free Quizzing.in e-bookDownload Here

Questions from the various editions of  Tata Crucible (last five years) available here

Abacus @ Etrix '10

Quiz: Abacus

Flavor: IT Quiz

Part of: Etrix ’10

Host: Loyola School, Jamshedpur

Quizmaster: Raj Dam from Quizworks

Date: 30th October 2010 ( 9 30 am)

Venue: XLRI Auditorium

Open to: School students above 14 years (same school- teams of two)

For more details: http://etrix.in/

Tata Crucible 2010 – Jamshedpur Edition

Sneha Ranjan from Tata Steel who is a BIT-Mesra Alumnus has shared with us the review and questions from the Jamshedpur Edition. Thank you very much Sneha.

Find below Sneha’s review:

The Quizzing was a regular affair here at jsr with as many as 80 teams turning up being a Saturday.The questions were workable and easy compared to the other towns hosting it uptill now.The cutoff was somewhere around 12-13 in prelims of 20 questions.

The stage had 3 teams from TATA Motors( first time motors outnumbering TATA STEEL on stage)and 2 teams from TATA STEEL and 1 from TELCON.
After a rivetting and roller coster show the untenable winners of the jsr tata track were Shankha Mishra and E.G Khan from TATA STEEL.
The runners-up were the very Mr.Mohit and Mr.Nirmal also from TATA STEEL
The audience (that included me ) turn out was ardent and there were practically no questions unanswered by the house.A special mention to the Loyola School Kids who were an outstanding audience and gave Pickbrain some food for thought to start with a Crucible school round.

Some questions from the prelims here:

For images of all questions, please visit Sneha’s Q-BIT post

1) Which word in the current business world what is derived from latin for “patere” meaning to lay open? Patent
2) Which retail giant is Asda in UK and Seiyu in japan? Walmart
3) The chairman of Mahindra and Mahindra landed up in trouble because of his association with Bhopal Gas Tragedy? Keshubhai Mahindra
4) Logo of
Samsonite
5) Who according to forbes is the richest African American ?(hint:a lady from entertainment)  Oprah Winfrey
6) Which antiseptic cream was started by launched in 1929 in Kolkata by GOUMOHAN DUTTA a Bengali merchant? Boroline
7) Which organisation has the catchline “edge is efficiency”? BSE
8) Signifies what
Silk mark

9) Who designed the logo MRF tyres?(very famous in advertising) Alyque Padamsee

10) Amitabh Bachchan has lent his voices to many ads..(but its has always been sung by voice-likes).The first ad he sang was for a company in 2009.which company?  Himani navratna tel
11) Which ketchup company had a tagline “weight watchers”? heinz
12) He came up with a publishing house(with a cute name) and changed from hard bound covers to paper back.which company? Penguin publishing

13) What resulted Maastricht treaty in the year 1992? Euro Currency

14) Which clothes brand often mistaken as an international brand actually is an INDIAN
Brand known as Charlie clothing company initially? Is publicised by the symbol K. Koutons
15)which calendar started in 1964 was brought as a sensational one by one of very famous tyre companies?(the tyre company even wanted to patent the smell of the tyre manufactured by it) Pirelli
16)what is this a joint venture of Microsoft and HP called ? Slate
17)logo of google wave
18)kamasutra is a 50:50 joint venture between 2 companies. One is J.K ANSELL pharmaceuticals.the other?? Raymonds
19)which Indian online travel company started online holiday reservation packages with a DESIRE to bring people back home to India? Aarzoo.com
20) photo of  C.B Bhave

Find the stories from other cities of Tata Crucible 2010 here

Questions from the previous years

Wondering how to Prepare for Tata Crucible?? Download the free ebook on How To Prepare for Tata Cruciblehere